MAKOWIEC Z BEZOWĄ PIANKĄ

Na moim świątecznym stole jest zawsze mnóstwo różnych słodkości, co pewnie nie jest dla Was niczym nowym. Czasem pojawiają się nowości, które potem zostają na stałe. Jednak są pewne wypieki, bez których nie ma świąt ;) Jednym z nich jest makowiec. W różnych wersjach, ale pojawić się musi. Tym razem chciałabym Wam zaproponować makowiec na kruchym spodzie z bezową pianką i kruszonką. Jest o tyle łatwy w przygotowaniu, że wykorzystałam do niego gotową masę makową od Helio.




SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
440g mąki pszennej
5 żółtek
1 kostka margaryny Kasia
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Pianka:
5 białek
1,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

3. Dodatkowo:
1 puszka masy makowej Helio
cukier puder do dekoracji.






PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę kroimy w kostkę. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części- 2/3 wyklejamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni, 1/3 umieszczamy w zamrażarce.
2. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy.
3. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej piany. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
4. Przygotowaną piankę wykładamy na masę makową.
5. Z zamrażalnika wyciągamy resztę ciasta, ścieramy równomiernie na grubych oczkach prosto na pianę i migdały.
6. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Uchylamy drzwi piekarnika, pozostawiamy w nim ciasto do wystudzenia piekarnika.
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.







SMACZNEGO!!!.❤️
.

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy