CIASTO "MIESZANE WIDELCEM" Z CZEKOLADĄ ORAZ KRUSZONKĄ

Lubię wszelkiego rodzaju słodkości. To nie powinno być dla Was nowością. W kuchni często eksperymentuję i w zależności od możliwości (głównie czasowych), przygotowuję mniej lub bardziej wymagające potrawy. Tym razem mam dla Was coś z gatunku "wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i gotowe". Tak. Dokładnie takie jest ciasto, które chciałabym Wam zaproponować. Przepis nie jest moim autorskim- poczytałam o nim trochę na innych blogach i przygotowałam swoją wersję.





SKŁADNIKI (blaszka 25x35cm)
1. CIASTO:
3 szklanki mąki pszennej
4 jaja
pół szklanki mleka
3/4 szklanki oleju
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
0,5-3/4 szklanki cukru

2. KRUSZONKA: (można zrobić połowę)
2 szklanki mąki
3/4 szklanki oleju 
0,5 szklanki cukru 

3. DODATKOWO: 
300g ulubionej czekolady pokrojonej w kostkę
Cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Równomiernie rozsypujemy czekoladę.
3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
4. Mikserem przygotowujemy kruszonkę z podanych składników. Rozsypujemy na podpieczone ciasto.
5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.









SMACZNEGO!!!

Komentarze

  1. Idealne na podwieczorek do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie widelcowe ciasto to moja Babcia uwielbia robić. A my uwielbiamy je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie "wrzuć i wymieszaj" to cos dla mnie, bo szybko i prosto :) Ostatnio jednak znowu robiłam Twoje czekoladowe ciastka na urodzinowe spotkanie córki z koleżankami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasto to idealna propozycja dla kogoś kto nie umie i nie lubi piec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie szybkie ciacha ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta kruszonka wygląda jak puszek,

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto "widelcem mieszane" ostatnio zrobiło furorę totalnie wszędzie :) Taka moda :) Było na wszystkich stronach i grupach kulinarnych, które śledzę :) Prawdziwe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hm mieszane widelcem, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy