BUŁECZKI TWAROGOWE Z BŁONNIKIEM ŚLIWKOWYM

Tak wiem, pomyślicie pewnie "znowu to samo, kolejne bułki". Z jednej strony tak, ale jednak te są inne niż wszystkie. Do ich przygotowania wykorzystałam twaróg, dzięki czemu zyskały w delikatnej i puchatej strukturze. Są pyszne, mięciutkie i krzyczą by sięgnąć po kolejną. Drugim sekretnym składnikiem jest błonnik śliwkowy Becla, który daje fajny aromat.




SKŁADNIKI (12 bułeczek):
550g mąki pszennej
1 jajo
250ml ciepłego mleka
250g chudego twarogu
50g roztopionego masła
3 łyżki cukru
2 łyżki błonnika śliwkowego Becla
1 opakowanie drożdży instant
dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek


PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy twaróg, jajko oraz cukier, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
2. Dodajemy roztopione masło, mleko, mąkę, błonnik oraz drożdże, całość zagniatamy przez około 10-15 minut (do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne).
3. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na około 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 12 równych części z których formujemy bułeczki.
5. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub specjalnej formie do pieczenia bułek (swoje foremki kupiłam w sklepie Garneczki), nacinamy nożem lub specjalnym wykrawaczem do kajzerek (ten również znajdziecie w sklepie Garneczki), przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut do napuszenia). Przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem.


6. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (do uzyskania rumianego koloru).
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami- najlepiej smakują w wersji słodkiej z domowym dżemem lub miodem.






SMACZNEGO!!!!!!



P.S. Na zakończenie mam dla Was niespodziankę przygotowaną przez załogę sklepu Becla! z hasłem LUBIEGARY uzyskujecie rabat 10% na cały swój koszyk. Udanych zakupów!!! :)


Komentarze

  1. Muszę koniecznie spróbować przepisu wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki na pewno są przepyszne. Przepis zapisany.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! :)

    malusiawerusia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze ze zjadlam sniadanie wygladaja swietnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wyglądają przepysznie! <3

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogą być kolejne bułki, mnie to pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki wyglądają smakowicie :D
    Chętnie wypróbuję Twój przepis ^^
    Pozdrawiam oraz dziękuję za odwiedziny!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniami, wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie :) Idealne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż zgłodniałam, musiały być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy