DROŻDŻÓWKI Z KONFITURĄ I KRUSZONKĄ

Kto nie lubi drożdżówek? Nie znam takiej osoby. Zarówno mali jak i ci trochę więksi, zawsze, bez wyjątku wciągają drożdżówki. Niektórzy udają, że nie, bo to gluten, masło i zło, ale i tak im nie wierzę :P Tym razem mam dla Was pyszną wersję z konfiturą :)







SKŁADNIKI: (15 drożdżówek)
1. Drożdżówki:
550g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suchych drożdży
70g cukru
80g masła
5 żółtek

2. Kruszonka:
1 szklanka mąki (pełna, nawet z meniskiem ;P)
0,5 szklanki cukru
100g twardego masła pokrojonego w kostkę
1 średniej wielkości jajo

3. Dodatkowo:
1 słoik ulubionych konfitur
cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1.W misce przygotowujemy mąkę, cukier, żółtka, ciepłe mleko, oraz drożdże, wstępnie zagniatamy.
2. Rozpuszczamy masło, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Gdy wystygnie, dodajemy je do pozostałych składników i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. (Czas zagniatania to minimum 10-15 minut, im dłużej, tym lepiej).
3. Gotowe ciasto przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swą objętość).
4. Gdy ciasto rośnie, z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Owijamy ją folią i wkładamy do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 15 równych części.
6. Z każdej części tworzymy małą bułeczkę, spłaszczamy ją i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.


7. Gdy placuszki wyrosną, na środku każdego z nich szklanką robimy zagłębienie, które następnie wypełniamy konfiturą.
8. Równomiernie rozkładamy kruszonkę.
9. Gotowe drożdżówki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.







SMACZNEGO!!!!



P.S. Konfitury możecie zastąpić Waszymi ulubionymi owocami (na przykład maliny, rabarbar, czy truskawki) :)



Komentarze

  1. Bardzo dawno nie robiłam drożdżówek, czas to zmienić !

    OdpowiedzUsuń
  2. spisuję przepis bo z mojego nie wychodzą takie ładne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy