WIELKANOCNE WIANUSZKI ŚNIADANIOWE

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Rok temu w zasadzie było już po świętach a mimo to mam wrażenie, że jakoś tak za szybko. Na szczęście w porę się zorientowałam i dlatego mam dla Was nową propozycję, którą wykorzystacie na święta i nie tylko. Na 100% idealnie wpasują się w Wasze świąteczne śniadanie i nie tylko :)








SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
1 łyżka cukru
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio
70g płatków migdałowych Helio
dodatkowo: mleko do posmarowania wianuszków



PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki oprócz bakalii (skórka, płatki migdałowe). Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
2. Dodajemy bakalie (odsypujemy część migdałów by była do dekoracji), chwilę zagniatamy- do równomiernego rozmieszczenia się bakalii.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Gotowe ciasto dzielimy na 7-8 równych części. Każdą chwilę zagniatamy, dzielimy na dwie części, z których formujemy wałeczki. Oba wałeczki sklejamy ze sobą z jednej strony a następnie przeplatamy tworząc "linę".


5. Zbliżamy oba końce "liny", sklejamy ze sobą tworząc wianuszek.


6. Wianuszki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem, dekorujemy płatkami migdałowymi. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.


7. Pieczemy 28 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Na ciepło wystarczy masło. Można dodać miód lub ulubione konfitury :)








SMACZNEGO!!!! :)




Komentarze

  1. Wyglądaja bajecznie i apetycznie, idealne do koszyczka wielkanocnego

    OdpowiedzUsuń
  2. W sam raz do domowych powideł sliwkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze słyszę o przepisie, ale może wykonam, bo jest całkiem prosty jak na moje umiejętności haha

    OdpowiedzUsuń
  4. I nawet nie tak trudno się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie się prezentują :) Jestem ciekawa czy udałoby mi się zrobić takie wspaniałości ;) Słaby ze mnie cukiernik ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy