HERBACIANY SERNIK NA ZIMNO JABŁKOWO - CYNAMONOWY

Herbacianych eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem pomysł zrodził się dzięki podpowiedzi Przyjaciółki, która po moich herbacianych ciasteczkach zasugerowała, że fajnie mógłby smakować sernik na zimno. Nie trzeba było długo mnie namawiać. Od słowa przeszłam do czynów i oto przepis na pyszny sernik na zimno wędruje w Wasze ręce. Polecam :D







SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g herbatników
100g roztopionego masła

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
4 czubate łyżki żelatyny
0,5 szklanki wrzątku
2/3 szklanki zielonej herbaty jabłkowo- cynamonowej Basilur
(do jej zaparzenia należy użyć 5 czubatych łyżeczek herbaty)
100g cukru pudru
3. Dodatkowo: 
cynamon do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki miksujemy/ blendujemy do uzyskania drobnych okruszków. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Otrzymaną "masę" wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 28cm), dokładnie wyrównujemy i mocno uklepujemy.
2. Do wrzątku dosypujemy żelatynę, dokładnie ją rozpuszczamy.
3. Cukier puder dodajemy do zaparzonej herbaty, mieszamy aż się rozpuści.
4. Ricottę miksujemy z mascarpone. Dodajemy nieco wystudzoną herbatę, mieszamy. Na koniec dodajemy wciąż płynną żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach do momentu gdy masa zacznie lekko gęstnieć.
5. Gotową masę serową wykładamy na przygotowany herbatnikowy spód, wyrównujemy.
6. Sernik umieszczamy w lodówce, do całkowitego stężenia. Przed podaniem delikatnie dekorujemy cynamonem.




SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy