HERBACIANY SERNIK NA ZIMNO JABŁKOWO - CYNAMONOWY

SKŁADNIKI:
1. Spód:
200g herbatników
100g roztopionego masła
2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
4 czubate łyżki żelatyny
0,5 szklanki wrzątku
2/3 szklanki zielonej herbaty jabłkowo- cynamonowej Basilur
(do jej zaparzenia należy użyć 5 czubatych łyżeczek herbaty)
100g cukru pudru
3. Dodatkowo:
cynamon do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki miksujemy/ blendujemy do uzyskania drobnych okruszków. Dodajemy rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. Otrzymaną "masę" wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 28cm), dokładnie wyrównujemy i mocno uklepujemy.
2. Do wrzątku dosypujemy żelatynę, dokładnie ją rozpuszczamy.
3. Cukier puder dodajemy do zaparzonej herbaty, mieszamy aż się rozpuści.
4. Ricottę miksujemy z mascarpone. Dodajemy nieco wystudzoną herbatę, mieszamy. Na koniec dodajemy wciąż płynną żelatynę, miksujemy na wolnych obrotach do momentu gdy masa zacznie lekko gęstnieć.
5. Gotową masę serową wykładamy na przygotowany herbatnikowy spód, wyrównujemy.
6. Sernik umieszczamy w lodówce, do całkowitego stężenia. Przed podaniem delikatnie dekorujemy cynamonem.
SMACZNEGO!!!!
Uwielbiam serek mascarpone w ciastach !
OdpowiedzUsuńOj tak, jest idealny 👌❤️
UsuńJak on ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziekuje! Smakuje jeszcze lepiej ;)
UsuńWygląda bosko, ciekawa jestem posmaku herbacianaego
OdpowiedzUsuńJest delikatny, ale pyszny :)
Usuńuwielbiam serniki i podoba mi się taka jego wersja
OdpowiedzUsuńCieszę się :) mam nadzieję, że się skusisz na jego wypróbowanie ;)
UsuńAle to ciasto musi niesamowicie smakować :)
OdpowiedzUsuńJest delikatne i pyszne :)
Usuń