CHLEB PSZENNY Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
350ml ciepłej wody
50g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli
60g orzechów włoskich Helio
60g orzechów laskowych Helio
60g migdałów Helio
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki oprócz orzechów oraz migdałów. Całość zagniatamy przez około 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w razie potrzeby można lekko podsypać mąką)
2. Do zagniecionego ciasta dodajemy orzechy, chwilę zagniatamy, by równomiernie się rozmieściły.
3. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 30x15cm). Ponownie przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę.
5. Chleb pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.
SMACZNEGO!!!!
P.S. Orzechy możecie zastąpić innymi bakaliami.
Dzięki za przepis, własnie szukam inspiracji na nowe przepisy na chleb. Od dwóch lat pieczemy swój chleb na zakwasie i to uwielbiamy. Wcale nie zajmuje to tak wiele czasu, jakby się mogło wydawać, a zapach upieczonego chleba i świeża i ciepła kromka są tego warte :) Dodatkowo domowy chleb długo zachowuje świeżość i nie trzeba co chwila biegać do sklepu po świeży bochenek. Polecam :)
OdpowiedzUsuńO tak, domowe pieczywo to zupełnie inna bajka niż sklepowe. I ten zapach 🥰🥰
UsuńChyba te orzechy i migdały wolałabym zjeść poza chlebem :)
OdpowiedzUsuńMy bardzo lubimy pieczywo z bakaliami 👌
UsuńZ pewnością jak mnie natchnie, skorzystam z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńCieszę się !
UsuńNigdy nie jadłam chleba z orzechami, ale czuję, żeby mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do pieczenia :)
UsuńPrawdę mówiąc nie jadłam do tej pory takiego chlebka :)
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do spróbowania :)
UsuńNie ma to jak domowe pieczywo :) od jakiegoś czasu piekę tylko razowce na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
UsuńUwielbiam domowy chlebek. W ostatnim czasie moja mama często piecze i dzieli się z nami. Pysznie pachnie i pysznie smakuje, muszę jej ten przepis pokazać. Ona lubi eksperymentować ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Czekania efekty :)
Usuń