CHLEB PSZENNY Z ORZECHAMI I MIGDAŁAMI

Domowy chleb, to zdecydowanie jeden z najlepszych wypieków na świecie. Dlaczego? Bo to podstawa naszego żywienia. Tak, wiem, niektórzy nie jedzą pieczywa, ale myślę że nie dlatego, że go nie lubią. Pozwolicie, że ten temat pominę. Wracając do głównego wątku... Domowy chleb to dla mnie coś więcej niż tylko pieczywo. I nie chodzi mi o jego walory smakowe. Zapach pieczywa, to zapach Domu, Rodziny, dlatego tak bardzo lubię wypiekać pieczywo. A smak? No cóż, przekonajcie się sami. Tym razem czeka na Was pszenny chleb z orzechami.





SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
350ml ciepłej wody
50g płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży instant
szczypta soli
60g orzechów włoskich Helio
60g orzechów laskowych Helio
60g migdałów Helio


PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki oprócz orzechów oraz migdałów. Całość zagniatamy przez około 10-15 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (w razie potrzeby można lekko podsypać mąką)
2. Do zagniecionego ciasta dodajemy orzechy, chwilę zagniatamy, by równomiernie się rozmieściły.
3. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary około 30x15cm). Ponownie przykrywamy ręcznikiem, odstawiamy na 1 godzinę.
5. Chleb pieczemy 50 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.





SMACZNEGO!!!!



P.S. Orzechy możecie zastąpić innymi bakaliami.

Komentarze

  1. Dzięki za przepis, własnie szukam inspiracji na nowe przepisy na chleb. Od dwóch lat pieczemy swój chleb na zakwasie i to uwielbiamy. Wcale nie zajmuje to tak wiele czasu, jakby się mogło wydawać, a zapach upieczonego chleba i świeża i ciepła kromka są tego warte :) Dodatkowo domowy chleb długo zachowuje świeżość i nie trzeba co chwila biegać do sklepu po świeży bochenek. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, domowe pieczywo to zupełnie inna bajka niż sklepowe. I ten zapach 🥰🥰

      Usuń
  2. Chyba te orzechy i migdały wolałabym zjeść poza chlebem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością jak mnie natchnie, skorzystam z Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam chleba z orzechami, ale czuję, żeby mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdę mówiąc nie jadłam do tej pory takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowe pieczywo :) od jakiegoś czasu piekę tylko razowce na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowy chlebek. W ostatnim czasie moja mama często piecze i dzieli się z nami. Pysznie pachnie i pysznie smakuje, muszę jej ten przepis pokazać. Ona lubi eksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy