WIANUSZEK ORZECHOWO- MIGDAŁOWY

Czas świąt zbliża się wielkimi krokami. Jak co roku, również i tym razem testuję swoje pomysły, by potem na świąteczny stół wybrać swoich faworytów. Oczywiście są topowe ciasta, które się nie zmieniają, ale wprowadzam też różne nowości. Poza tym, same święta trwają wg mnie zbyt krótko, dlatego bardzo lubię wprowadzać smaki i wypieki związane ze świętami już trochę wcześniej. Dziś mam dla Was wianuszek orzechowo- migdałowy na bazie ciasta drożdżowego z miodem. Co więcej dodać... zabierajcie się do pieczenia!!! :D







SKŁADNIKI:
CIASTO:
500gram mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
70g roztopionego masła
2 jaja
25g drożdży
2 łyżki płynnego miodu (ja wykorzystałam wielokwiatowy Huzar )
mleko do posmarowania

NADZIENIE:
1 puszka masy orzechowej Helio
100g płatków migdałowych


DODATKOWO:
Płatki migdałów do dekoracji
Cukier puder






PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Chwilę zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 60x35 cm, grubość - około 0,5cm.
5. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę orzechową, równomiernie ją rozsmarowujemy, zostawiając wolne brzegi (około 1,5cm). Rozsypujemy płatki migdałów.
6. Ciasto zwijamy w ciasną roladę, tworzymy wianuszek.
7. Wianuszek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ostrym nożem robimy nacięcia. Ponownie przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Gdy wianuszek urośnie, smarujemy go mlekiem, obsypujemy płatkami migdałowymi.
8. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.



SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy