JOGURTOWE BUŁECZKI Z MORELAMI

Bułki, bułki, bułeczki! Mam nadzieję, że nie znudziły Was jeszcze śniadaniowe przepisy, ponieważ właśnie chcę Wam zaproponować kolejną pyszną propozycję. Długie, nieraz zimne wieczory zdecydowanie mobilizują do wypiekania, dlatego pieczywo (w zdecydowanej większości bułki) coraz częściej wyjeżdża z mojego piekarnika. Jeśli jeszcze nie zaraziliście się miłością do domowego pieczywa, mam nadzieję, że przejrzycie śniadaniową zakładkę i niebawem to nastąpi :)







SKŁADNIKI: (8-10 bułek)
440g mąki pszennej (u mnie typ 500)
200g jogurtu naturalnego
50g masła (roztopionego, lekko wystudzonego)
100ml ciepłego mleka
1 paczka drożdży instant
1 łyżka cukru

dodatkowo:
50g suszonych moreli Helio
mąka do oprószenia bułeczek



PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki. Całość bardzo dokładnie zagniatamy (w razie potrzeby można lekko podsypać mąką), aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto.
2. Morele kroimy na drobne kawałki, dodajemy do ciasta, chwilę zagniatamy.
3. Gotowe ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 8-10 równych części.
5. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę, lekko oprószamy ją mąką i układamy w formie do pieczenia bułek.
6. Bułeczki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
8. Podajemy z ulubionymi dodatkami.







SMACZNEGO!!!


P.S. Formę do pieczenia bułek znajdziecie tutaj. Jeśli jednak nie macie w domu takiego gadżetu, bułeczki bez problemu można upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia :)

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy