BABECZKI MORELOWE Z LAWENDOWĄ NUTĄ

Kocham lato za jego bogactwo smaków, kolorów i przede wszystkim owoców. Trudno jest mi wybrać ulubiony owoc, ponieważ uwielbiam je wszystkie! Pochłaniam ich ogromne ilości, ale również wykorzystuję do różnych wypieków. Tym razem mam dla Was bardzo ciekawe połączenie lata. Morela z lawendą. Kto dołączy do tego duetu? Ja na pewno. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie :)








SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
7 moreli
2 płaskie łyżki kwiatów lawendy

cukier puder do dekoracji









PRZYGOTOWANIE:
1. Morele myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki.
2. Pozostałe składniki (oprócz lawendy) mieszamy dokładnie w misce. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować te "mokre" a potem dosypać "suche".
3. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy przygotowane wcześniej morele oraz lawendę. Całość mieszamy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki.
5. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
6. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.










SMACZNEGO!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy