BRIOCHE CYNAMONOWE

Brioche to nic innego jak rodzaj słodkiego, francuskiego pieczywa. Można je przygotowywać w bardzo różnych wersjach smakowych. Istotą jest maślany smak. Przygotowuje się je w kokilkach i powinny wyglądać jak małe, puszyste babeczki. Wiecie, że lubię takie smaki. Z racji jesiennej aury, pozwoliłam sobie przygotować cynamonową wersję. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :)









SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
100ml ciepłego mleka
200g miękkiego masła
4 jaja
30g drożdży
3 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

dodatkowo:
14 foremek (najlepiej ceramicznych, jednak brioche można również upiec w metalowej formie na muffinki)
masło do wysmarowania foremek
mąka do podsypywania




PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15minut, by zaczyn zaczął pracować.
2. W tym czasie w dużej misce przygotowujemy pozostałe składniki.
3. Dodajemy zaczyn, zagniatamy przez minimum 10 minut, by uzyskać gładkie, bardzo elastyczne ciasto.
4. Zagniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2h by podwoiło swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy, następnie dzielimy ciasto na 14 równych części.
6. Z każdej części odrywamy mniejszą część i tworzymy kulki.
7. Większe kulki umieszczamy w wysmarowanych masłem foremkach. Na środku tworzymy niewielkie zagłębienie, w które wkładamy mniejszą kulkę.


8. Tak przygotowane brioche przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
9. Zapiekamy 12-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wyciągamy do lekkiego wystudzenia. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masłem lub słodkimi dodatkami.







SMACZNEGO!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy