CIASTECZKA CHAŁWOWE

Mam nadzieję, że moja drobnica Wam się nie nudzi. Dzisiaj propozycja z chałwą. Być może już Wam wspominałam, że chałwę mogę pochłaniać w każdych ilościach i postaciach. Dlatego staram się przygotowywać różne wariacje z jej wykorzystaniem. Gdy poszperacie, znajdziecie kilka moich propozycji z chałwą. Mam nadzieję, że wszystkie Wam zasmakują. Dlatego nie będę przedłużać wstępu, by nie tracić czasu na czytanie i przejść do działania! Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a w dodatku szybko znikają. A to zawsze cieszy mnie najbardziej :)










SKŁADNIKI:
1. Ciastka:
200g miękkiego masła
2 jaja
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
200g chałwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Polewa:
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka



PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Chałwę kruszymy na mniejsze kawałki. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy (gdy składniki się połączą, można zagnieść ciasto ręką).
2. Z ciasta tworzymy kulki o wielkości orzecha włoskiego, następnie je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka lekko urosną, dlatego warto zostawić odstępy.


3. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasteczka odstawiamy do wystudzenia a następnie przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy wraz z mlekiem, cały czas mieszając by uzyskać gładką polewę. W gorącej polewie zanurzamy ciasteczka i odkładamy na srebrną folię do zastygnięcia.












SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy