CHLEBKI ZIOŁOWO- SEROWE

Dzisiaj mam dla Was tak zwane coś z niczego :) Dosłownie. Wystarczy kilka składników i otrzymacie domowe pieczywo, idealne jako osobny posiłek lub dodatek czy przystawka do dania głównego. Dodatkową zaletą jest boski aromat domowego pieczywa. Ja go kocham, dlatego baaaaaardzo często przygotowuję w domu pieczywo. Oczywiście ma ono jeszcze inne zalety niż tylko cudny zapach, ale o tym na pewno wiecie :)








SKŁADNIKI:
4 szklanki mąki pszennej (+ niewielka ilość do podsypywania w trakcie wałkowania)
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku

dodatkowo: 2 kulki mozzarelli





PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Dodajemy zaczyn drożdżowy i zagniatamy gładkie ciasto (im dłużej tym lepiej- zagniatamy przez minimum 10 minut).
3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2h.
4. Mozzarellę kroimy w plastry.
5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość około 0,5-1cm. Na środku każdego placka umieszczamy plastry mozzarelli.


6. Placek zamykamy tworząc kwadrat/ prostokąt. Dokładnie sklejamy i cienko rozwałkowujemy (tak by nie utworzyły się dziury- ser wycieknie podczas pieczenia).



7. Gotowe chlebki pieczemy na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Jeśli nie macie kamienia, można je upiec na rozgrzanej i posmarowanej niewielką ilością oliwy blasze do pieczenia (uprzedzając pytania- na blasze wyłożonej papierem do pieczenia też się upieką, jednak najlepsze są właśnie z kamienia). Temperatura pieczenia 200 stopni (termoobieg), około 6-7 minut (aż nabiorą "rumianego" koloru :D)
8. Chlebki można zjadać jako dodatek do mięs czy sosów, jednak ja najbardziej lubię je z oliwą z oliwek.









SMACZNEGO!!!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy