ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

Tym razem propozycja na pyszny obiad. Jego przygotowanie nie jest trudne ani też pracochłonne, więc jeśli macie ochotę na kurczaka- spróbujcie. Dodatkowym atutem jest zapach, który unosi się w kuchni jeszcze długo po zjedzeniu obiadu :) Jakkolwiek najbardziej kocham zapachy słodkości, takie danie przyciągnie głodomorów na obiad bez długiego wyczekiwania :)








SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):

500-600g filetu z kurczaka
100g mrożonego szpinaku
80g ricotty
1 cebula
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych (400g)
1 opakowanie mozarelli
2 łyżki oleju
oliwa z oliwek

przyprawy:
szpinak: szczypta soli, pieprz kolorowy
mięso: pieprz kolorowy, oregano, przyprawa włoska
sos: pieprz kolorowy, bazylia, sól

kilka listków bazylii do dekoracji

dodatkowo: kasza bulgar, jęczmienna lub ryż (lub po prostu Wasz ulubiony dodatek)



PRZYGOTOWANIE:
1. 2 ząbki czosnku siekamy na drobno lub wyciskamy w wyciskarce (?????), podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak i smażymy do odparowania wody. Odstawiamy do wystudzenia a następnie mieszamy dokładnie z ricottą (do uzyskania konsystencji pasty)
2. Piersi z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, rozbijamy na cienkie plastry. Przyprawiamy pieprzem i oregano, rozsmarowujemy pastę ze szpinaku i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.



3. Przygotowujemy sos: posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek (pozostałe 2 ząbki) podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pomidory, przyprawy i dusimy aż sos lekko zgęstnieje.
4. Upieczone roladki zalewamy sosem pomidorowym i każdą przykrywamy plastrem mozarelli. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 stopni.


5. Gotowe danie dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ulubionym dodatkiem.





SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy