TORT OREO

Torty to wspaniałe wypieki. Zawsze piękne, dystyngowane... Oczywiście też kaloryczne, ale to jest w tym momencie najmniej istotne :P Dodatkowo, dają bardzo szerokie pole do popisu. Można łączyć bardzo różne smaki- klasyczne lub zaskakujące. Tym razem będąc trochę na fazie z oreo, przygotowałam tort właśnie o smaku oreo. Klasyczny czekoladowy biszkopt i krem z dużą ilością ciasteczek oreo to uczta dla mojego podniebienia (jak się domyślacie nie tylko dla mojego). Nie będę wredna- podzielę się swoją wersją tego tortu. Ślinka cieknie? ;)








SKŁADNIKI:
1. Biszkopt czekoladowy:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250ml mleka
3 jaja
0,5 szklanki cukru trzcinowego
150g mąki pszennej
60g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2. Krem oreo:
250g mascarpone
200g śmietany 18%
1 biała czekolada
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
20 zblendowanych na proszek ciasteczek oreo

3. Do nasączenia tortu:
1/3 szklanki mocnej herbaty posłodzonej 1 łyżeczką cukru.

4. Dekoracja:
Kilka ciasteczek oreo (u mnie 5)





PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT:
1. W garnku roztapiamy masło z czekoladą. Dodajemy mleko oraz cukier i mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. Wystudzony sos czekoladowy przelewamy do większej miski (tak by wygodnie się mieszało). Dodajemy jaja i mieszamy do połączenia. Dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 19-20cm, pieczemy w temperaturze 170stopni 45-50 minut (lub dłużej- do suchego patyczka).
5. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 równe krążki.


KREM:
1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia.
2. Mascarpone miksujemy ze śmietaną i bitą śmietaną w proszku. Dodajemy wystudzoną czekoladę, miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu.
3. Do kremu dodajemy zblendowane oreo i całość dokładnie mieszamy.


SKŁADANIE TORTU:
1. Każdy krążek nasączamy herbatą. Biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny, dlatego nie przesadzajmy z nasączeniem.
2. Krem dzielimy na 3 równe części. 1/3 wykładamy na pierwszy biszkoptowy krążek, przykrywamy drugim krążkiem. Wykładamy drugą część kremu i przykrywamy ostatnim krążkiem.


3. Górę i boki tortu pokrywamy pozostałym kremem. Dokładnie wyrównujemy. Dekorujemy ciasteczkami oreo wedle upodobania.


4. Gotowy tort wkładamy na około 2h do lodówki.







SMACZNEGO!!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy