CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI

Jako że truskawek jeszcze wszędzie pełno, ale sezon niebawem dobiegnie końca, najwyższa pora by i u mnie pojawił się jakiś wypiek z truskawkami. Muszę przyznać, że gdy rozpoczyna się sezon na te owoce, wypieki trochę u mnie zamierają. Zjadam truskawki całymi kilogramami, tak po prostu, bez dodatków, na świeżo. Uwielbiam! Gdy zaspokoję swój apetyt, pojawiają się wypieki. Tym razem pyszne ciasto czekoladowe, bo przecież truskawki lubią się z czekoladą :)





SKŁADNIKI:
150g mąki jaglanej
200g masła
200g czekolady deserowej/ gorzkiej
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

kilka truskawek do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy połamaną na mniejsze części czekoladę, podgrzewamy do połączenia się składników pilnując by masa się nie przypaliła. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Jaja ubijamy z cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
3. Wlewamy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy.
4. Gładką masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy plasterkami truskawek.
5. Pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni.




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy