ROLLSY CYNAMONOWE

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Mają charakterystyczny smak, są pyszne o każdej porze dnia (nocy też) a do tego w domu unosi się cudowny zapach. Zapach świeżego, drożdżowego ciasta to jeden z elementów mojego dzieciństwa, dlatego zawsze będę miło go wspominać :) To dla mnie również symbol domowego ciepła i rodziny. Dlatego gdy za oknem jest nieciekawie, zwykle podwijam rękawy i biorę się za klasyk- coś drożdżowego. Dziś przyszła mi ochota na pyszne cynamonowe rollsy z dodatkiem czekolady :)









SKŁADNIKI:
1. Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 jajo
30g świeżych drożdży
70g roztopionego masła
szczypta soli


2. Nadzienie cynamonowe:
3 łyżki cynamonu
80g miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru

Dodatkowo:
około 50g gorzkiej czekolady do dekoracji
mleko do posmarowania







PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut
2. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy drożdże, roztopione (i przestudzone) masło, wbijamy jajo.
3. Całość zagniatamy minimum 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie idealnie gładkie. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze ciasto powstanie.
4. Przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na około 2h do podwojenia objętości.
5. Przygotowujemy nadzienie: miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym i cynamonem.
6. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na kwadrat lub prostokąt (bok około 24cm). Gotowy placek smarujemy przygotowanym nadzieniem i rolujemy.
7. Kroimy na plastry grubości 2cm i układamy w tortownicy (średnica 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając ok. 3cm odstępy.
8. Odstawiamy na około godzinę.
9. Po wyrośnięciu ślimaczki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni aż będą ładnie zrumienione.
10. Zaraz po upieczeniu posypujemy posiekaną czekoladą, i jemy jeszcze ciepłe (takie są najlepsze!)






SMACZNEGO!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy