SERNIK DYNIOWY

Z racji dużych zapasów dyniowego puree, które przygotowałam jesienią, wykorzystuję je teraz do różnych potraw, jednak najczęściej do wypieków. Poznaliście już muffinki dyniowe ( http://lubie-gary.blogspot.com/2017/12/muffinki-dyniowe.html ). Tym razem chciałabym Wam zaproponować sernik :) Testowany na Rodzinie i Przyjaciołach, wszyscy zgodnie stwierdzili, że pyszny :)







SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki
100g masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 jajo
szczypta soli

2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
350g puree dyniowego
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy (mój ulubiony to niemiecki dostępny w Lidlu)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100g białej czekolady
3 jaja
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
2 łyżeczki cynamonu

3. Polewa czekoladowa:
100g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki mleka

4. Dodatkowo:
płatki migdałowe do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto.
2. Wysmarowaną masłem tortownicę (średnica 28cm) wyklejamy ciastem i podpiekamy 15 minut w temperaturze 180stopni.
3. W małym garnku roztapiamy białą czekoladę i odstawiamy to wystygnięcia. (Możemy ją roztopić również w kąpieli wodnej)
4. Ricottę mieszamy z mascarpone, puree dyniowym, budyniem w proszku, cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy roztopioną czekoladę oraz jajka i dalej mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy gałkę muszkatałową, cynamon i całość dokładnie mieszamy.
5. Masę serową wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 1h 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gotowy sernik zostawiamy w otwartym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Polewa czekoladowa:
1. Czekoladę łamiemy na mniejsze części, wykładamy do niewielkiego rondelka (może być patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką). Wlewamy mleko. Cały czas mieszając, podgrzewamy masę tak długo aż uzyskamy gładką, niezbyt gęstą polewę.
2. Polewę wylewamy na wystudzony sernik, wyrównujemy. Dekorujemy płatkami migdałowymi. Gotowy sernik odstawiamy by polewa zastygła.









SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy