SEZAMOWE CIASTECZKA
Kruche ciasteczka, to zawsze dobre rozwiązania. Coś już na pewno wiecie w tym temacie, ponieważ na blogu są różne ciasteczkowe propozycje. Tym razem kolejna wariacja na temat maślanych ciasteczek. Bardzo lubię urozmaicać ich smak. Tym razem postawiłam na sezam i pyszne masło sezamowe. Oprócz smaku, ich atutem jest również kształt- wykorzystałam foremki do ciastek na kubek, dzięki czemu znalazłam kolejny argument na to, że świetnie wpasowują się jako dodatek do herbaty :) Kto się skusi? :)
SKŁADNIKI:
200g twardego masła pokrojonego w kostkę
3 jaja
460g mąki pszennej
6 łyżek cukru
4 łyżki masła sezamowego tahini plantafood
4 łyżki sezamu
Dodatkowo: mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (oprócz sezamu), szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Dodajemy sezam, zagniatamy, by równomiernie się rozmieścił.
3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placki o grubości 4-5mm. Wycinamy ciasteczka.
4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg przez około 12-15 minut.
SMACZNEGO!!!!
P.S. Swoje ciasteczka przygotowałam z użyciem grawerowanego wałka firmy Stodola. Znajdziecie TUTAJ
SKŁADNIKI:
200g twardego masła pokrojonego w kostkę
3 jaja
460g mąki pszennej
6 łyżek cukru
4 łyżki masła sezamowego tahini plantafood
4 łyżki sezamu
Dodatkowo: mąka do podsypywania
PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (oprócz sezamu), szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Dodajemy sezam, zagniatamy, by równomiernie się rozmieścił.
3. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części. Lekko podsypując mąką rozwałkowujemy na placki o grubości 4-5mm. Wycinamy ciasteczka.
4. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg przez około 12-15 minut.
SMACZNEGO!!!!
P.S. Swoje ciasteczka przygotowałam z użyciem grawerowanego wałka firmy Stodola. Znajdziecie TUTAJ
Ale fajne kształty :)
OdpowiedzUsuńświetne, a ten wałek ze wzoram mega
OdpowiedzUsuń