Posty

Wyświetlanie postów z listopada 27, 2016

NUTELLOWY TORCIK CHARLOTTE

Obraz
Dzisiejszy torcik powstał z prostego powodu. Zakręcona kumpela, która jest słodkożercą takim jak ja, oznaczyła mnie w jednym z filmików. Ślinka pociekła, impuls poszedł i doszłam do wniosku, że oczywiście muszę zrobić i zjeść taki tort. Nie zastanawiałam się długo- zabrałam się do pracy, przygotowałam i jest. A w zasadzie był, bo niestety zdążył już zniknąć :D SKŁADNIKI: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 330ml śmietanki 30% (taka objętość jest dostępna w biedronce) 250g mascarpone 1 śmietan-fix 4 czubate łyżki nutelli kolorowe cukierki do dekoracji dodatkowo: wstążeczka do przewiązania tortu PRZYGOTOWANIE: 1. Odcinamy końcówki biszkoptów z jednej strony (tak by można było je postawić w tortownicy). 2. Przygotowane biszkopty ustawiamy wzdłuż ściany tortownicy (średnica 19cm). Dno wykładamy pozostałymi biszkoptami. 3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem śmietan- fixu. Dodajemy mascarpone oraz nutellę, miksujemy na niskich obrotach do otrzymania gładkiego k

CIASTECZKA AMARANTUSOWE Z ŻURAWINĄ I SŁONECZNIKIEM

Obraz
Ciasteczka amarantusowe chodziły za mną już od dawna. Jednak dopiero teraz w końcu zaopatrzyłam się w amarantus ekspandowany. A jak już go kupiłam, to od razu wykorzystałam :) I są ciasteczka, a raczej były, bo zniknęły i znów muszę piec kolejną partię :) Dlatego dobrze Wam radzę- zastanówcie się, może warto przygotować od razu podwójną porcję :P SKŁADNIKI: 2 jaja 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego (popping) 1 szklanka słonecznika 2 garście suszonej żurawiny 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy miód, mieszamy do połączenia składników. 2. Wsypujemy amarantus, słonecznik, żurawinę oraz cynamon- mieszamy by wszystkie składniki równomiernie okleiły się masą jajeczną. 3. Rękami formujemy niewielkie kulki, lekko spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Świeżo upieczone ciasteczka będą miękkie, dlatego studzimy je na blasze. SM

Obserwatorzy