ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ, KIEŁBASĄ I CIECIORKĄ
Dla przełamania słodkich smaków, których pojawiło się w ostatnim czasie dosyć sporo, tym razem chciałabym Wam zaproponować jakiś konkret. To danie z grupy moich ulubionych- szybko się je przygotowuje i pysznie smakuje :) Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Zapiekanka: 500g makaronu (u mnie 250g swiderkow barilla oraz 250g makaronu żytniego z bazylią- dostępny w sklepach lidl) 1 słoik cieciorki 400g aromatycznej kiełbasy 1 duża cukinia 2. Sos: 330g śmietany 18% 500g passaty pomidorowej 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz do smaku 3. Dodatkowo: 150g startego żółtego sera PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. 2. Cukinię obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach, nieco odciskamy z soku. 3. Cieciorkę odcedzamy, przepłukujemy wodą. Kiełbasę kroimy ma cienkie plasterki. 4. Makaron umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cukinię, kiełbasę oraz cieciorkę, mieszamy. 5. Sos: wszy...