Posty

Wyświetlanie postów z października 22, 2017

KAKAOWE NALEŚNIKI

Obraz
Jesień w pełni. Można to bardzo szybko rozpoznać, ponieważ w mojej głowie a następnie kuchni, powstaje coraz więcej czekoladowych potraw. Ciasta, ciasteczka, pancakes, nawet pierogi.... Dlaczego w takim razie nie przygotować czekoladowych naleśników? Jeśli myślicie podobnie do mnie, na pewno spodoba Wam się przepis. Ja przygotowałam je na śniadanie. Cała Rodzinka była zadowolona. Nawet bardzo. A najbardziej ze wszystkich Najmłodsza, która była mocno niepocieszona, gdy okazało się, że talerz z naleśnikami zrobił się pusty... Następnym razem chyba pokuszę się o przygotowanie podwójnej porcji - warto:) SKŁADNIKI: 30dag mąki pszennej 3 łyżki kakao 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli dodatkowo- olej do przetarcia patelni dodatki: wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek) dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę o

BABECZKI ŚLIWKOWO - CZEKOLADOWE Z CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ

Obraz
Sezon śliwkowy powoli dobiega końca. Jednak udało mi się zaopatrzyć w dużą ilość śliwek, dlatego miałam pole do popisu jeśli chodzi o ich wykorzystanie. Wyjściowo planowałam upiec tartę śliwkową, którą już znacie (  http://lubie-gary.blogspot.com/2017/09/tarta-ze-sliwkami-i-nie-tylko-d.html ), jednak plany są po to, by je zmieniać i przygotowałam babeczki. Może się skusicie :) SKŁADNIKI: 1. Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/3 szklanki oleju 1 jajo 1,5 szklanki mleka 100g gorzkiej czekolady 350-400g śliwek 2. Kruszonka: 60g mąki pszennej 40g zimnego masła pokrojonego w kostkę 20g cukru 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE: 1. Śliwki myjemy, osuszamy. Wykrawamy pestki, następnie kroimy owoce na mniejsze kawałki. Czekoladę kroimy w drobną kostkę. 2. Kruszonka: z podanych składników szybko zagniatamy gładką kruszonkę. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki 3. Suche

CZEKOLADOWE RÓŻYCZKI

Obraz
Długie jesienne wieczory i bardzo często brzydka pogoda za oknem sprzyjają wypiekom. W domu od razu robi się cieplej, wszędzie unosi się miły zapach a przygotowane wypieki szybko znikają. Zwykle w tym okresie powstaje u mnie dużo wypieków związanych z czekoladą, bo przecież nie od dziś wiadomo, że czekolada to endorfiny :) Maślane ciasteczka to klasyk. Ale nie tylko- ten temat daje nam dużo możliwości. Wystarczy trochę pofantazjować, by stworzyć coś pysznego i pięknego. U mnie tym razem różyczki. Cieszą nie tylko brzuchy, ale również oczy :) SKŁADNIKI: 460g mąki pszennej 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 3 jaja 90g cukru 2 czubate łyżki kakao Dodatkowo: Mąka do podsypywania Cukier puder do dekoracji Okrągła foremka do ciastek/ wałeczek (średnica koła 7cm) PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na części, każdą rozwałkowujemy na cienkie placki, lekko podsypując mąką (grubość do 0,5cm). 3. Wycinamy kółka.

PIEROGI CZEKOLADOWE

Obraz
Skąd wziął się pomysł na czekoladowe pierogi? Dzięki Wam! To właśnie kilkoro z Was, obserwując mnie na instagramie, pewnie nieświadomie, podsunęło mi pomysł czekoladowych pierogów. Skoro pomysł zakiełkował, trzeba było go wykonać. Co jak co, ale do słodkości nie trzeba mnie długo namawiać. Zaraz po czekoladowym cieście pierogowym, w głowie zrodził się pomysł na farsz i teraz możecie podziwiać efekty. Zdradzę Wam, że mój tata był baaaaardzo sceptycznie nastawiony do takiego obiadu, jednak potem jak się okazało zajadał pierogi jeden za drugim. Ale to niech pozostanie naszą tajemnicą- inaczej okaże się, że nie tylko ja jestem łasuchem :P SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie) 1 jajo łyżeczka oleju szczypta soli 2. Farsz: 1+1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 3 łyżki płynnego miodu (można dać więcej- wedle uznania) 250g ricotty 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyż

Obserwatorzy