ROLADA BISZKOPTOWA Z NUTELLOWYM KREMEM

Ciasto biszkoptowe wykorzystuję na wiele sposobów. Zwykle jako baza do tortu. Na blogu znajdziecie również serniki na zimno na biszkoptowym spodzie. Tym razem chciałabym Wam zaproponować roladę biszkoptową, z pysznym nutellowym kremem. Jedyny minus jest taki, że jej wielkość nie jest zbyt duża, dlatego gdy zdecydujecie się ją upiec, zastanówcie się nad przygotowaniem dwóch przy jednym rozgardiaszu w kuchni :P







SKŁADNIKI:
1. Biszkopt
3 jaja
40g mąki ziemniaczanej
40g mąki pszennej
50g cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Krem:
250g mascarpone
100ml śmietanki 30%
4 łyżki nutelli
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, cały czas ubijamy. Po kolei wbijamy żółtka, nie przerywając miksowania. Po kilku minutach, gdy uzyskamy gładką i bardzo puszystą masę, przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Uwaga, by nie zniszczyć puszystej struktury biszkoptu.
2. Formę o wymiarach 43x28cm (ja miałam trochę mniejszą), wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
3. Gotową masę biszkoptową przekładamy do formy. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Upieczony biszkopt wykładamy na lniany ręcznik oprószony cukrem pudrem. Zdejmujemy papier.
5. Biszkopt zwijamy w roladę (razem z ręcznikiem) i odstawiamy do wystudzenia.

KREM:
1. Śmietanę ubijamy wraz z mąką ziemniaczaną. Łyżką dodajemy porcje mascarpone oraz nutellę, miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.
2. Biszkopt rozwijamy, wykładamy na niego gotowy krem, ponownie zwijamy.
3. Roladę wkładamy do lodówki na około 2h. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.






SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy