PIEROGI CZEKOLADOWE

Skąd wziął się pomysł na czekoladowe pierogi? Dzięki Wam! To właśnie kilkoro z Was, obserwując mnie na instagramie, pewnie nieświadomie, podsunęło mi pomysł czekoladowych pierogów. Skoro pomysł zakiełkował, trzeba było go wykonać. Co jak co, ale do słodkości nie trzeba mnie długo namawiać. Zaraz po czekoladowym cieście pierogowym, w głowie zrodził się pomysł na farsz i teraz możecie podziwiać efekty. Zdradzę Wam, że mój tata był baaaaardzo sceptycznie nastawiony do takiego obiadu, jednak potem jak się okazało zajadał pierogi jeden za drugim. Ale to niech pozostanie naszą tajemnicą- inaczej okaże się, że nie tylko ja jestem łasuchem :P







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie)
1 jajo
łyżeczka oleju
szczypta soli


2. Farsz:
1+1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
3 łyżki płynnego miodu (można dać więcej- wedle uznania)
250g ricotty
5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka cynamonu

3. Dodatkowo:
Płynny miód oraz wiórki startej skórki pomarańczowej do podania






PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę z kakao przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dodajemy wodę i zagniatamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie przywiera do rąk. Można podsypać mąką w razie potrzeby, jednak gdy dodamy jej zbyt dużo, ciasto utraci swą elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka by nie wyschło.
2. Kaszę gotujemy na sypko z łyżką masła. Pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.
3. Do kaszy dodajemy ricottę oraz pozostałe składniki, dokładnie mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na cienko i wycinamy okręgi. Na każdy nakładamy porcję farszu. Zaklejamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie.



5. Gotowe pierogi dekorujemy startą skórką z pomarańczy oraz miodem.






SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy