MAŚLANE CIASTECZKA ORZECHOWE

 Święta zbliżają się wielkimi krokami. I choć w tym roku rzeczywistość jest jaka jest, nie oznacza to wcale, że nie można wykorzystać tego wyjątkowego okresu w roku. Moje przygotowania świąteczne jak co roku, rozpoczęły się już w listopadzie. Od kilku lat w mojej kuchni startuje mała, ciasteczkowa fabryka. Im więcej, tym lepiej. Ciasteczka to wypieki, które dosyć szybko się przygotowuje a dodatkowo przynoszą mnóstwo radości całej rodzinie.

Dzisiaj zaproponuję Wam kruche, maślane ciasteczka orzechowe. Dodatek mielonych orzechów włoskich sprawia, że możemy użyć mniejsze ilości mąki, a dla wielu z Was jest to istotny szczegół. Ciasteczka te są błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo dobrze wchodzą :P Mam nadzieję, że się skusicie :D






SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
100g miękkiego masła
1 jajo
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka mielonych orzechów włoskich Moreso (200g)



PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy masło z cukrem. Miksujemy do uzyskania gładkiego, białego kremu. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy tylko do ich połączenia się.
2. Odrywamy porcje ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy. (Ciasteczka urosną, należy zachować odstępy).
3. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.





SMACZNEGO!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy