PIERNIKOWE PLACUSZKI JOGURTOWE Z ORZECHAMI
W związku z aktualnymi klimatami świątecznymi, dzisiaj zaproponuję Wam wersję pachnącą Świętami. Placuszki mają w sobie goździki, orzechy a także pyszny miód cynamonowy. Palce lizać.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki pszennej
2 jaja
400g jogurtu naturalnego
1/3 szklanki mleka
100g orzechów włoskich Helio
1 łyżeczka mielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu cynamonowego Pasieki Sadowskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju/ oliwy
Dodatki: wedle uznania .
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki oprócz orzechów umieszczamy w misce. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, mieszamy.
2. Placki smażymy na rozgrzanej, suchej patelni- łyżką nakładamy porcje i formujemy okrągłe placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!
P.S. Oczywiście miód, który dodacie może być dowolny. Jednak cynamonowy dodatkowo wzmacnia piernikowy, świąteczny smak :)
Coś pysznego na grudniowe śniadania :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNiby takie proste, a jednocześnie jakie smaczne. Zgadzam się z Honoratą na grudniowe śniadania do kawki takie placuszki smakują idealnie!
OdpowiedzUsuńNie sposób się nie zgodzić:) i jak mawiają- piękno tkwi w prostocie:) smacznego
UsuńPyszne aromatyczne placuszki. Robiłam już kilka razy i polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze! Dziękuję!!
UsuńMuszę i ja spróbować. Jestem pewna, że mi posmakują. :)
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze.dziekuje!
UsuńPlacuszki są na prawdę pyszne. Dzięki serdecznie za przepis. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuń