TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM
SKŁADNIKI:
1. Tagliatelle
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
2. Sos
300g śmietany 18% (nadającej się do zup i sosów)
1 cebula posiekana w drobną kostkę
100g sera topionego
2 średniej wielkości wyraziste w smaku kiełbasy / 200g boczku
1,5 szklanki mleka
Przyprawy: pieprz, oregano, bazylia
Dodatkowo: pęczek szczypiorku do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek) dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho).
Odstawiamy do wystygnięcia.
3. Cebulę podsmażamy w niewielkiej ilości oleju (wystarczy łyżka), dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek i smażymy przez chwilę.
4. Dodajemy śmietanę, pokrojony w kostkę ser topiony, przyprawy i mieszamy by uzyskać gładki sos- kosteczki sera muszą się rozpuścić. Na koniec wlewamy mleko by uzyskać sos o oczekiwanej przez nas gęstości (jeśli wolicie rzadszy, można dać więcej niż 1,5 szklanki).
5. Chłodne naleśniki kroimy na szerokie pasy i układamy w naczyniu, w którym chcemy podać danie.
6. Gotowy "makaron" zalewamy sosem i dekorujemy poszatkowanym szczypiorkiem bądź innymi ziołami.
SMACZNEGO!!!
P.S. Alternatywą dla sosu śmietanowo- serowego jest sos śmietanowy:
330ml śmietany 30%
330g śmietany 18%
sól, pieprz, wybrane zioła
kiełbasa/ boczek (jak wyżej)
Na patelni podsmażamy cebulę oraz kiełbasę/ boczek.
Dodajemy obie śmietany oraz przyprawy.
Gotujemy na wolnym ogniu delikatnie mieszając, aż do uzyskania oczekiwanej przez nas gęstości i konsystencji sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz