ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ, KIEŁBASĄ I CIECIORKĄ

Dla przełamania słodkich smaków, których pojawiło się w ostatnim czasie dosyć sporo, tym razem chciałabym Wam zaproponować jakiś konkret. To danie z grupy moich ulubionych- szybko się je przygotowuje i pysznie smakuje :) Przekonajcie się sami :)






SKŁADNIKI:
1. Zapiekanka:
500g makaronu (u mnie 250g swiderkow barilla oraz 250g makaronu żytniego z bazylią- dostępny w sklepach lidl)
1 słoik cieciorki
400g aromatycznej kiełbasy
1 duża cukinia

2. Sos:
330g śmietany 18%
500g passaty pomidorowej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka oregano
Sól, pieprz do smaku

3. Dodatkowo:
150g startego żółtego sera




PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
2. Cukinię obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach, nieco odciskamy z soku.
3. Cieciorkę odcedzamy, przepłukujemy wodą. Kiełbasę kroimy ma cienkie plasterki.
4. Makaron umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cukinię, kiełbasę oraz cieciorkę, mieszamy.


5. Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Równomiernie rozlewamy go na składnikach zapiekanki, całość mieszamy.
6. Rozsypujemy ser żółty.
7. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Podajemy saute lub z lekką sałatką.




SMACZNEGO!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy