BAKALIOWE DROŻDŻÓWKI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Wielkanoc to nie tylko babki, mazurki czy serniki. To również wypieki drożdżowe w różnych postaciach. Idąc tym tropem proponowałam już Wam wielkanocne wianuszki śniadaniowe a dziś chciałabym Wam pokazać kolejny drożdżowy i mocno bakaliowy wypiek, tym razem w słodszej wersji :) Kiedy szaleć z bakaliami i słodkościami jak nie w święta? :D







SKŁADNIKI:
1. CIASTO:
550gram mąki pszennej
200ml ciepłego mleka
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli

2. NADZIENIE:
90g miękkiego masła 
3 łyżki cukru trzcinowego
2 czubate łyżeczki cynamonu
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej Helio
100g suszonej żurawiny
1 opakowanie (70g) płatków migdałowych Helio
(Ilość bakalii jest orientacyjna- każdy może wykorzystać taką ilość jaką lubi, wedle uznania. Dla mnie wyżej podana jest wystarczająca)

3. DEKORACJA:
1 opakowanie polewy czekoladowej deserowej Helio
Płatki migdałów

4. DODATKOWO: 
mleko do posmarowania




PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i wręcz aksamitne w dotyku :) (jeśli zbyt mocno się klei, możecie podsypać niewielką ilością mąki).
2. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
3. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Masło miksujemy wraz z cynamonem oraz cukrem trzcinowym.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 50x40cm oraz grubości 0,5cm.
5. Na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej masło cynamonowe, równomiernie je rozsmarowujemy, zostawiając z każdej strony około 0,5-1cm marginesu bez masła (by ciasto dobrze się skleiło a nadzienie nie wyciekło podczas zwijania).
6. Równomiernie rozsypujemy bakalie- skórkę, migdały oraz żurawinę.
7. Ciasto zwijamy wzdłuż krótszego brzegu prostokąta- ważne by rolada była ciasno zwinięta, otrzymamy wtedy ładne drożdżowe ślimaczki.
8. Otrzymaną roladę kroimy na 1,5-2cm części (wychodzi około 10-12 porcji). Każdą porcję przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie trzonkiem łyżki/ tępą stroną noża robimy zagłębienie wzdłuż ślimaczka.


9. Drożdżówki smarujemy mlekiem, przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20 minut do napuszenia.



10. Pieczemy 28 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Upieczone bułeczki dekorujemy polewą czekoladową (rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu) oraz płatkami migdałowymi.







SMACZNEGO!!!!



Komentarze

  1. Nie wiem czy umiałabym takie sama zrobić, ale jeść bym mogła bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie ale ja akurat nie jestem fanką bakalii więc musiałabym zmodyfikować trochę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle smakowicie :) Zjadłabym do kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy