SZARLOTKOWE SAKIEWKI

Internet aż ugina się pod ciężarem najróżniejszych szarlotek. Najwięcej jest klasycznych wersji przygotowywanych w tortownicy czy prostokątnych formach. Ja również, by wtrącić swoje trzy grosze przygotowałam szarlotkowy wypiek. Inny niż te, które pojawiają się najczęściej. Drożdżowy, mocno cynamonowy ale również (ha ha ha), wygodny do transportu- sakiewki które właśnie chcę Wam zaproponować, możecie zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, jako formę przekąski :) Dla mnie to duży atut, ponieważ bardzo często zabieram ze sobą wypieki do pracy, by móc nieco osłodzić sobie życie :D









SKŁADNIKI (9 sakiewek):
1. Ciasto
500g mąki pszennej
15g drożdży
150 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
szczypta soli
1 łyżka oleju/ oliwy
3 łyżki cukru


2. Nadzienie:
700g jabłek
3 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru trzcinowego
30g masła

3. Lukier:
0,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki przegotowanej wody

4. Dodatkowo:
płatki migdałowe do dekoracji (opcjonalnie)




PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Drożdże z 1 łyżeczką cukru rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył".
2. W misce przygotowujemy mąkę z olejem oraz szczyptą soli. Wlewamy gotowy zaczyn drożdżowy i wstępnie zagniatamy. Dolewamy wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne drożdżowe ciasto. (Zagniatajcie je minimum 10 minut- im dłużej tym ciasto będzie bardziej puszyste).
3. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5-2h (do podwojenia objętości).

NADZIENIE:
1. Jabłka myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne oraz obieramy ze skóry, następnie kroimy w niewielką kostkę.
2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojone jabłka, cukier oraz cynamon.
3. Smażymy na niewielkim ogniu cały czas mieszając, by jabłka zmiękły i lekko się skrystalizowały.
4. Odstawiamy do wystudzenia

SAKIEWKI:
1. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 9 równych części.
2. Każdą część chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy na cienki okrąg (3-5mm).
3. Na środek okręgu nakładamy przygotowane i wystudzone nadzienie.


4. Krążek zamykamy w sakiewkę, bardzo dokładnie sciskając brzegi, by nie otworzyła się w trakcie pieczenia.
5. Sakiewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
7. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia.
8. Cukier puder mieszamy z wodą do otrzymania gładkiego lukru. Dekorujemy sakiewki.











SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy