ZAPIEKANKA Z METKĄ

Bardzo lubię zapiekane dania. Mają w sobie to "coś", co bardzo mi odpowiada. Można sobie pozwolić na zestawienie różnych smaków, które muszą dobrze się skomponować. Dodatkowo sposób podania jest dla mnie atrakcyjny. Wszelkiego rodzaju zapiekanki można zwykle przygotować nieco wcześniej, a następnie zapiec je w odpowiednim momencie. Dlatego oprócz walorów smakowych dochodzi nam jeszcze wygoda. Oto kolejna zapiekankowa propozycja dla Was.







SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
3 cebule
2 ząbki czosnku
500g metki
500g ziemniaków
50g masła
4 łyżki oleju
1/8l mleka
100g żółtego sera
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka gałki muszkatałowej
świeżo mielony pieprz








PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Dodajemy metkę, mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy masę z metki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy by były miękkie. Odcedzamy, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło, pieprz oraz gałkę muszkatałową, mieszamy. Następnie dodajemy ser oraz masło, mieszamy do otrzymania gładkiej masy.
4. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do szprycki. Wyciskamy różyczki (na masę mięsną).


5. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło. Jako dodatek świetnie sprawdza się surówka z kiszonej kapusty, lub lekka sałatka






SMACZNEGO!!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy