ŚNIADANIOWA FOCACCIA Z SUSZONYMI MALINAMI I MIGDAŁAMI
Focaccia to temat bardzo neutralny. Klasyczne ciasto drożdżowe, które jest podatne na wszelkiego rodzaju modyfikacje. Dlatego często pozwalam sobie na różne kombinacje w tej dziedzinie. Tym razem propozycja nieco słodsza, śniadaniowa. Idealnie wkomponuje się z masłem, pysznym dżemem, czy aromatycznym miodem. Zresztą, co Wam będę mówić, spróbujcie sami :)
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
350ml cieplej wody
3 łyżki błonnika malinowego Becla
0,5 szklanki otrębów owsianych
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Suszone maliny Becla (około 0,5 paczki)
Płatki migdałów
olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz otrębów). Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Czas zagniatania powinien wynosić minimum 10 minut.
2. Dodajemy otręby, chwilę zagniatamy. W razie potrzeby, możemy podsypać niewielką ilością mąki.
3. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 28cm), równomiernie wyklejamy nim dno.
5. Rozkładamy suszone maliny, lekko wpychając je do ciasta.
6. Równomiernie rozsypujemy płatki migdałowe. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Focaccię pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!!
P.S. Pamiętajcie, że na hasło LUBIEGARY macie -10% na swoje zakupy w sklepie Becla
SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
350ml cieplej wody
3 łyżki błonnika malinowego Becla
0,5 szklanki otrębów owsianych
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
Suszone maliny Becla (około 0,5 paczki)
Płatki migdałów
olej do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz otrębów). Całość dokładnie zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Czas zagniatania powinien wynosić minimum 10 minut.
2. Dodajemy otręby, chwilę zagniatamy. W razie potrzeby, możemy podsypać niewielką ilością mąki.
3. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Przekładamy do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 28cm), równomiernie wyklejamy nim dno.
5. Rozkładamy suszone maliny, lekko wpychając je do ciasta.
6. Równomiernie rozsypujemy płatki migdałowe. Przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Focaccię pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!!!!
P.S. Pamiętajcie, że na hasło LUBIEGARY macie -10% na swoje zakupy w sklepie Becla
Pysznie wygląda! Uwielbiam migdały, ale suszonych malin chyba jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Są świetnym dodatkiem do wielu potraw :)
UsuńNie miałąm pojęcia, że błonnik może mieć nawet jakiś określony smak :)
OdpowiedzUsuńJa do niedawna również o tym nie wiedziałam. Jest super!
UsuńCzyli warto spróbować :)
UsuńZdecydowanie tak 👌👌
UsuńPrzepięknie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej <3
OdpowiedzUsuńhttps://xgabisxworlds.blogspot.com/
Jest pyszna 👌👌
UsuńNigdy nie jadłam Focacci :) ale chętnie to zmienię ;)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku tego cuda :D
OdpowiedzUsuńJest pyszna 👌
UsuńMniam! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFocaccia do tej pory tylko na słono, jakoś nie pomyślałam żeby zrobić ją w wersji na słodko. Ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Cię zainteresowałam :)
Usuń