MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z CZEKOLADĄ KRUSZONKĄ
Słodkości nigdy dość. Z tym hasłem idę przez życie i jak na razie wychodzę z każdej opresji obronną ręką. Gdy przestanie działać- zmienię. Ale po co zmieniać coś, co dobrze działa. Dlatego idąc tym tropem by na blogu nie było cicho i nudno, przygotowałam dla Was kolejny pyszny i słodki przepis. Sekretem dzisiejszych smakołyków jest mąka, jajka, duuuuużo masła, coś tam jeszcze i całe włożone serce. :) Łapcie i do dzieła! :)
SKŁADNIKI:
1. Drożdżówki:
700g mąki pszennej
5 jaj
1 szklanka ciepłego mleka
200g roztopionego, lekko wystudzonego masła
4 łyżki cukru (płaskie)
1 opakowanie suchych drożdży
1 opakowanie cukru wanilinowego
100g gorzkiej czekolady
2. Kruszonka:
150g mąki pszennej
110g zimnego, twardego masła pokrojonego w kostkę
90g cukru
3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki przygotowujemy w misce, dokładnie i długo zagniatamy ciasto (u mnie czas zagniatania to zwykle około 20 minut, wtedy otrzymujemy puchate i pyszne ciasto), w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kosteczki czekoladę i chwilę zagniatamy.
2. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).
3. W czasie wyrastania ciasta zagniatamy kruszonkę- należy zrobić to szybko i dokładnie. Gotową kruszonkę owijamy folią i wkładamy do lodówki.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Każdą drożdżówkę dekorujemy kruszonką (obficie:P ), lekko wciskając ją do ciasta. Drożdżówki ponownie przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na około 25-30 minut do napuszenia.
6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg- do otrzymania ładnego, rumianego koloru. Z podanej proporcji wychodzą 2 blachy, można je upiec równocześnie (z funkcją termoobiegu!).
7. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!
SKŁADNIKI:
1. Drożdżówki:
700g mąki pszennej
5 jaj
1 szklanka ciepłego mleka
200g roztopionego, lekko wystudzonego masła
4 łyżki cukru (płaskie)
1 opakowanie suchych drożdży
1 opakowanie cukru wanilinowego
100g gorzkiej czekolady
2. Kruszonka:
150g mąki pszennej
110g zimnego, twardego masła pokrojonego w kostkę
90g cukru
3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki przygotowujemy w misce, dokładnie i długo zagniatamy ciasto (u mnie czas zagniatania to zwykle około 20 minut, wtedy otrzymujemy puchate i pyszne ciasto), w razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kosteczki czekoladę i chwilę zagniatamy.
2. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny (do podwojenia objętości).
3. W czasie wyrastania ciasta zagniatamy kruszonkę- należy zrobić to szybko i dokładnie. Gotową kruszonkę owijamy folią i wkładamy do lodówki.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na równe części i formujemy bułeczki. Bułeczki spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Każdą drożdżówkę dekorujemy kruszonką (obficie:P ), lekko wciskając ją do ciasta. Drożdżówki ponownie przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na około 25-30 minut do napuszenia.
6. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg- do otrzymania ładnego, rumianego koloru. Z podanej proporcji wychodzą 2 blachy, można je upiec równocześnie (z funkcją termoobiegu!).
7. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!
Kocham drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńBardzo lubię takie drożdżówki, a moi chłopcy wprost uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńNie dziwie się! Moja rodzinka również!
UsuńKlasyka, którą uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńTaką drożdżówkę chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMyśle ze skusilabys się na więcej niż jedną :)
Usuńale te zdjęcia mi smaka narobiły ! kocham takie pyszności !
OdpowiedzUsuńCieszę się :) zapraszam do pieczenia :)
UsuńUwielbiam drożdżówki, chociaż ja kocham z makiem 😉
OdpowiedzUsuńO tak! Wszystko co makowe jest przepyszne!!❤️
UsuńOh very good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Thanks :)
UsuńCieszę się, dziękuję ❤️
OdpowiedzUsuńpysznosci
OdpowiedzUsuńDziękuję! ❤️
UsuńMają wszystko to co lubię :) Idealne połączenie.
OdpowiedzUsuń