JOGURTOWE BABECZKI Z RABARBAREM I MIGDAŁAMI
Rabarbar zaczyna pojawiać się w sklepach oraz Waszych ogródkach. Sezon jest stosunkowo krótki, dlatego trzeba maksymalnie go wykorzystać. Ja uwielbiam a Wy? Mam nadzieję, że skuszę Was szybkimi w przygotowaniu jogurtowymi babeczkami. Szczegóły poniżej :)
SKŁADNIKI: (8-10 babeczek)
1. Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
400g jogurtu naturalnego (1 duże opakowanie)
3 jaja
1 opakowanie proszku do pieczenia (12g)
5 łyżek cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
2. Warstwa owocowa:
500g rabarbaru
3 łyżki cukru
100g płatków migdałowych
3. Dodatkowo:
olej do wysmarowania foremek
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru.
2. Wszystkie składniki na babeczki miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Ceramiczne foremki/ sufletówki natłuszczamy olejem. Wypełniamy je ciastem w 3/4 objętości. Rabarbar nieco odsączamy, równomiernie rozkładamy na babeczkach i delikatnie go wpychamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałów.
4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!!
SKŁADNIKI: (8-10 babeczek)
1. Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
400g jogurtu naturalnego (1 duże opakowanie)
3 jaja
1 opakowanie proszku do pieczenia (12g)
5 łyżek cukru
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
2. Warstwa owocowa:
500g rabarbaru
3 łyżki cukru
100g płatków migdałowych
3. Dodatkowo:
olej do wysmarowania foremek
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru.
2. Wszystkie składniki na babeczki miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
3. Ceramiczne foremki/ sufletówki natłuszczamy olejem. Wypełniamy je ciastem w 3/4 objętości. Rabarbar nieco odsączamy, równomiernie rozkładamy na babeczkach i delikatnie go wpychamy w ciasto. Na wierzch rozsypujemy płatki migdałów.
4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg).
5. Po upieczeniu studzimy, dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!!!
Rabarbar to smak dzieciństwa, a Twoje babeczki wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńRabarbar, migdały... niebo w gębie !
OdpowiedzUsuńmam to samo zdanie :)
UsuńJuż za sam wygląd należy się nagroda. A ciasta z rabarbarem uwielbiam. Zazwyczaj są nie za słodkie, nawet lekko kwaśne, idealne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! miło mi ogromnie! <3
UsuńKusisz tym rabarbarem. No ale skoro jest go akurat pod dostatkiem, to może wykorzystam go i do babeczek :)
OdpowiedzUsuńekstra! Babeczki są pyszne, mam nadzieję, że się skusisz ;)
UsuńNiestety ale rabarbaru nie lubię, chociaż może w takich babeczkach smakuje inaczej ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie rabarbar możesz zastąpić innymi owocami, albo... czekoladą :D
UsuńUwielbiam rabarbar - obowiązkowo w kompocie i cieście drożdżowym, ale ciągle też szukam nowych smaków i pomysłów.
OdpowiedzUsuń