HERBACIANE PÓŁKSIĘŻYCE
Jakiś czas temu dotarła do mnie paczuszka pełna pysznych i aromatycznych herbat marki Basilur. Herbaty te znajdziecie na 100% w sklepach Lidl oraz Auchan a także na stronie sklepu Basilur . Powiem krótko- są obłędne. Znacie mnie już trochę i wiecie, że lubię eksperymentować. Tym razem tematem eksperymentów była właśnie herbata. Na pierwszy ogień - ciasteczka. Co więcej dodać? Hmm... no cóż, jako że eksperyment należy do bardzo udanych, na pewno był pierwszy w tym temacie ale nie ostatni :D Przekonajcie się sami :)
SKŁADNIKI:
250g miękkiej margaryny
300g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżeczki zielonej herbaty z morelą i marakują Basilur
dodatkowo: cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatę umieszczamy w pojemniku do siekania/ rozdrabniania- miksujemy na drobny proszek (ja wykorzystałam do tego zamykany kubek z nożami z blendera).
2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty krem.
3. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto owijamy w folię, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
5. Ze schłodzonego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy półksiężyce, umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
250g miękkiej margaryny
300g mąki ziemniaczanej
100g mąki pszennej
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżeczki zielonej herbaty z morelą i marakują Basilur
dodatkowo: cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatę umieszczamy w pojemniku do siekania/ rozdrabniania- miksujemy na drobny proszek (ja wykorzystałam do tego zamykany kubek z nożami z blendera).
2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty krem.
3. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy do połączenia się składników.
4. Ciasto owijamy w folię, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
5. Ze schłodzonego ciasta odrywamy niewielkie kawałki, formujemy półksiężyce, umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!
Wow ...to dopiero pyszności 😍
OdpowiedzUsuńDziekuje!
UsuńPiekłam różne wypieki na bazie kawy, ale z herbaty jeszcze nie korzystałam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam czymś zaskoczyć :)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńMy również 😍😍
UsuńTeraz widzę, że to całkiem konkretnej herbaty dotyczy :) Pięknie się rogaliki prezentują!
OdpowiedzUsuńTo prawda :) ta herbata pięknie podbija smak ciasteczek :) jednak myśle ze inna aromatyczna również świetnie się sprawdzi :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam takich rogalików
OdpowiedzUsuńSą pyszne, polecam :)
UsuńProste, aczkolwiek na pewno smaczne. I takie lubie najbardziej
OdpowiedzUsuńSą przepyszne :)
UsuńTu mnie zaskoczyłaś :) Świetny eksperyment, i na pewno pyszny. Muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) będziesz zaskoczona aromatem herbaty :)
Usuń