BABECZKI MORELOWE Z LAWENDOWĄ NUTĄ
Kocham lato za jego bogactwo smaków, kolorów i przede wszystkim owoców. Trudno jest mi wybrać ulubiony owoc, ponieważ uwielbiam je wszystkie! Pochłaniam ich ogromne ilości, ale również wykorzystuję do różnych wypieków. Tym razem mam dla Was bardzo ciekawe połączenie lata. Morela z lawendą. Kto dołączy do tego duetu? Ja na pewno. Mam nadzieję, że i Wy się skusicie :)
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
7 moreli
2 płaskie łyżki kwiatów lawendy
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Morele myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki.
2. Pozostałe składniki (oprócz lawendy) mieszamy dokładnie w misce. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować te "mokre" a potem dosypać "suche".
3. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy przygotowane wcześniej morele oraz lawendę. Całość mieszamy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki.
5. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
6. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej
2 jaja
250ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek oleju
7 moreli
2 płaskie łyżki kwiatów lawendy
cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Morele myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki.
2. Pozostałe składniki (oprócz lawendy) mieszamy dokładnie w misce. Najlepiej w pierwszej kolejności przygotować te "mokre" a potem dosypać "suche".
3. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodajemy przygotowane wcześniej morele oraz lawendę. Całość mieszamy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffinki.
5. Pieczemy 30minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
6. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
już widzę jak synek będzie się nimi zajadał
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego! :)
UsuńMam wszystkie składniki, więc na weekend zrobię
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo! :)
Usuń