ŚNIADANIOWA FOCACCIA Z PISTACJAMI
Jak umilić sobie poranek? Pysznym śniadaniem! Doskonale wiecie, że w dni wolne od pracy przygotowuję zwykle pancakes lub różne wersje domowego pieczywa. Tym razem postawiłam na prawdziwą rozpustę. Korzystając z zawartości paczuszki od firmy Helio, która dotarła do mnie kilka dni temu, przygotowałam tym razem pyszną focaccię z pistacjami w roli głównej. Do tego chrupiąca, maślana kruszonka, masło, miód i.... kawa! Każdy z nas ma swój mały raj, to był mój :D
SKŁADNIKI:
1. CIASTO:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 opakowanie (90g) prażonych pistacji niesolonych Helio
2 łyżki oliwy z oliwek
2. KRUSZONKA:
50g zimnego masła
60g mąki pszennej
40g cukru
3. DODATKOWO:
cukier puder do dekoracji
ulubione dodatki- u mnie masło i miód lawendowy
olej do wysmarowania tortownicy
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz pistacji). Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, bardzo elastycznego ciasta. (czas zagniatania powinien być nie krótszy niż 10-15 minut).
2. Pistacje obieramy z łupin, siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do ciasta i chwilę zagniatamy.
3. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2h do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na okrąg o średnicy tortownicy- u mnie 28 cm.
5. Okrąg wkładamy do tortownicy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego napuszenia.
6. Kruszonka: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki/
7. Wyrośniętą focaccię dekorujemy kruszonką.
8. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.
9. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionymi dodatkami (najlepiej smakuje jeszcze ciepła <3 ).
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
1. CIASTO:
450g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
300ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 opakowanie (90g) prażonych pistacji niesolonych Helio
2 łyżki oliwy z oliwek
2. KRUSZONKA:
50g zimnego masła
60g mąki pszennej
40g cukru
3. DODATKOWO:
cukier puder do dekoracji
ulubione dodatki- u mnie masło i miód lawendowy
olej do wysmarowania tortownicy
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz pistacji). Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, bardzo elastycznego ciasta. (czas zagniatania powinien być nie krótszy niż 10-15 minut).
2. Pistacje obieramy z łupin, siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy je do ciasta i chwilę zagniatamy.
3. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2h do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie rozwałkowujemy na okrąg o średnicy tortownicy- u mnie 28 cm.
5. Okrąg wkładamy do tortownicy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut do ponownego napuszenia.
6. Kruszonka: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki/
7. Wyrośniętą focaccię dekorujemy kruszonką.
8. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.
9. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Podajemy z ulubionymi dodatkami (najlepiej smakuje jeszcze ciepła <3 ).
SMACZNEGO!!!!
U nas raczej dania sprawdziłoby się jako deser 😁
OdpowiedzUsuńMożna i jako deser. My uwielbiamy tego typu śniadania :)
Usuń