TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO (bez pieczenia)
Wiosna w pełni. Za oknem piękna pogoda, słońce, śpiew ptaków. Jak dla mnie idealnie. Do pełni szczęścia potrzebuję jeszcze.... pysznego ciasta. Nie wiem jak Wy, ale w mojej głowie zaczynają się pojawiać już letnie smaki. Dzięki owocowym zapasom w zamrażalniku, mogę sobie teraz pozwolić na takie fanaberie. Na szczęście w sklepach również znajdziecie mrożone owoce sezonowe, więc i Wy będziecie mogli skusić się na moją dzisiejszą propozycję. A warto :) Zaufajcie mi :)
SKŁADNIKI:
1. Spód:
250g herbatnikow pełnoziarnistych
120g masła
2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
2 galaretki truskawkowe
500ml wrzątku
3. Galaretka truskawkowa:
500g mrożonych truskawek
4 łyżki żelatyny
4. Dekoracja:
200ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
szczypta mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
1. Herbatniki blendujemy. Roztapiamy masło, dodajemy do herbatników, mieszamy. Przygotowaną "masą" wypełniamy dno tortownicy (26-28cm średnicy), wyrównujemy, lekko ugniatamy, wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA:
1. Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Ricottę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy do połączenia się obu serów. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy lekko ciepłą galaretkę.
3. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy. Wierzch wyrównujemy.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa stężała.
GALARETKA TRUSKAWKOWA:
1. Truskawki wkładamy do garnka z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy. Należy uważać, by się nie przypaliły. (Najlepiej jest wyjąć je przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta by zdążyły się nieco rozmrozić).
2. Gdy truskawki całkowicie się rozmrożą, puszczą sok i będą miękkie, blendujemy je na gładko.
3. Cały czas mieszając, wsypujemy żelatynę (należy dokładnie ją wymieszać, by nie powstały żadne grudki). Odstawiamy do wystudzenia.
4. Gdy masa serowa stężeje, chochlą wykładamy wystudzoną galaretkę truskawkową (ważne by nie wlać jej z impetem, ponieważ może zniszczyć tężejącą masę serową).
5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
DEKORACJA:
Gdy galaretka truskawkowa całkowicie stężeje, przygotowujemy dekorację: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz szczyptą mąki ziemniaczanej. Przekładamy ją do szprycy dekoracyjnej i dekorujemy wedle uznania.
SMACZNEGO!!!!!
Sernik nie jest trudny w przygotowaniu. Ważne jest tylko by zachować odstępy czasowe. W przypadku, gdy wlejemy ciepłą galaretkę truskawkową na masę serową, która nie zdążyła stężeć, warstwy się wymieszają. Jeśli chcecie przygotować ciasto do popołudniowej kawy, warto zabrać się za jego przygotowanie w godzinach porannych :)
SKŁADNIKI:
1. Spód:
250g herbatnikow pełnoziarnistych
120g masła
2. Masa serowa:
750g ricotty
250g mascarpone
2 galaretki truskawkowe
500ml wrzątku
3. Galaretka truskawkowa:
500g mrożonych truskawek
4 łyżki żelatyny
4. Dekoracja:
200ml śmietany 30%
cukier puder do smaku
szczypta mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD:
1. Herbatniki blendujemy. Roztapiamy masło, dodajemy do herbatników, mieszamy. Przygotowaną "masą" wypełniamy dno tortownicy (26-28cm średnicy), wyrównujemy, lekko ugniatamy, wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA:
1. Galaretki rozpuszczamy w 500ml wrzątku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
2. Ricottę oraz mascarpone przekładamy do miski, miksujemy do połączenia się obu serów. Cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy lekko ciepłą galaretkę.
3. Gotową masę wylewamy na dno tortownicy. Wierzch wyrównujemy.
4. Ciasto wstawiamy do lodówki, by masa serowa stężała.
GALARETKA TRUSKAWKOWA:
1. Truskawki wkładamy do garnka z nieprzywierającą powłoką. Podgrzewamy na wolnym ogniu i mieszamy. Należy uważać, by się nie przypaliły. (Najlepiej jest wyjąć je przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta by zdążyły się nieco rozmrozić).
2. Gdy truskawki całkowicie się rozmrożą, puszczą sok i będą miękkie, blendujemy je na gładko.
3. Cały czas mieszając, wsypujemy żelatynę (należy dokładnie ją wymieszać, by nie powstały żadne grudki). Odstawiamy do wystudzenia.
4. Gdy masa serowa stężeje, chochlą wykładamy wystudzoną galaretkę truskawkową (ważne by nie wlać jej z impetem, ponieważ może zniszczyć tężejącą masę serową).
5. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
DEKORACJA:
Gdy galaretka truskawkowa całkowicie stężeje, przygotowujemy dekorację: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz szczyptą mąki ziemniaczanej. Przekładamy ją do szprycy dekoracyjnej i dekorujemy wedle uznania.
SMACZNEGO!!!!!
Sernik nie jest trudny w przygotowaniu. Ważne jest tylko by zachować odstępy czasowe. W przypadku, gdy wlejemy ciepłą galaretkę truskawkową na masę serową, która nie zdążyła stężeć, warstwy się wymieszają. Jeśli chcecie przygotować ciasto do popołudniowej kawy, warto zabrać się za jego przygotowanie w godzinach porannych :)
Wygląda przepysznie. Mój mąż uwielbia takie desery
OdpowiedzUsuńDziękuje! My również uwielbiamy :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie ♥
OdpowiedzUsuńDziękuję❤️
Usuń