MOHNNUDELN, CZYLI KLUSECZKI Z MAKIEM

Kluski, które chcę Wam zaproponować, to kolejny ze smaków, który przywiozłam z wyjazdów do Austrii. Tak naprawdę same kluski są dosyć podobne do naszych leniwych klusek. Lecz to sposób podania- z makiem oraz roztopionym masłem lub sosem waniliowym powoduje, że smakują zupełnie inaczej. My je uwielbiamy, a Wy? Nie znacie? Pora to zmienić. Zapraszam po szczegóły :)









SKŁADNIKI:
1kg ugotowanych ziemniaków
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo

posypka:
150g zmielonego maku
4 łyżki cukru pudru

dodatkowo: 100g roztopionego masła do polania klusek




PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę lub dokładnie gnieciemy.
2. Dodajemy mąkę oraz jajo. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Masę dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich wałeczki o grubości około 2-3cm. Kroimy w paseczki.


4. Z każdego paseczka rolujemy niewielką kluskę.


5. W dużym garnku zagotowujemy wrzątek. Wrzucamy do niego kluski i gotujemy około 3 minut.
6. Gotowe kluski wyciągamy łyżką cedzakową. Wykładamy na talerz. Polewamy roztopionym masłem i obsypujemy makową posypką.










SMACZNEGO!!!!!




Porcelanę którą wybrałam do prezentacji znajdziecie Tutaj (to seria Wing firmy Porcelana Lubiana).



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. *maku oczywiście miało być 😁

      Usuń
    2. Wszyscy moi najbliżsi to fani maku w każdej postaci, więc również i kluski w tej wersji uwielbiamy :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy