KAKAOWE ROGALIKI ŚNIADANIOWE
Domowe pieczywo to u mnie standard. Najczęściej jest to chleb, jednak gdy mam trochę wolnego czasu, pozwalam sobie na różnego rodzaju fanaberie i urozmaicam Najbliższym smaki. Tym razem upiekłam drożdżowe rogale. Z pozoru najzwyklejsze, jakie mogą być, jednak wzbogaciłam je w kakao i zyskałam nowy smak. Lubię słodkie śniadania, więc świetnie wpasowały się w taki schemat. Wszyscy zjedli je z masłem, domowymi konfiturami i ... nutellą :D
SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
2 łyżki kakao
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
mleko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, kakao, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości max 5mm i dzielimy na 6-8 równych trójkątów (ja dzieliłam na 6).
5. Trójkąty zwijamy w rulony od szerszego brzegu i tworzymy rogaliki.
6. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem.
7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masłem i domową konfiturą lub nutellą :)
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
2 łyżki kakao
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
mleko do posmarowania
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, kakao, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, chwilę zagniatamy. Dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości max 5mm i dzielimy na 6-8 równych trójkątów (ja dzieliłam na 6).
5. Trójkąty zwijamy w rulony od szerszego brzegu i tworzymy rogaliki.
6. Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem.
7. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe z masłem i domową konfiturą lub nutellą :)
SMACZNEGO!!!!
Cudownie się prezentują ♥
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńmuszę zrobić
OdpowiedzUsuńkoniecznie! :) czekam na efekty
Usuń