BABECZKI CZEKOLADOWE Z OREO

Mój sposób na ponure i ostatnio mroźne dni? Czekolada z dodatkiem czekolady :P To zdecydowanie najlepsze słodkie połączenie :D Tym razem przedstawiam Wam czekoladowe babeczki, które wzbogaciłam w czekoladowy krem oraz ciasteczka typu oreo. Ktoś się skusi?









SKŁADNIKI:
1. Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
9 ciasteczek typu oreo

2. Krem:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka

3. Dodatkowo:
9 ciasteczek typu oreo
masło do wysmarowania foremek



PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki mieszamy w jednej misce (oprócz ciasteczek), mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując.
2. Gotowym ciastem napełniamy foremki na babeczki/ muffinki - nakładamy 2 łyżki ciasta, układamy ciasteczko i przykrywamy ciastem by wypełniało ono 3/4 objętości foremki (tym razem wybrałam ceramiczne ramekiny- jeśli chcecie piec babeczki w foremkach metalowych lub ceramicznych, należy je wysmarować masłem przed nałożeniem ciasta).
3. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
4. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
5. Krem: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W tym czasie miksujemy mascarpone z mlekiem. Dodajemy lekko wystudzoną czekoladę, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
6. Każdą babeczkę dekorujemy kremem oraz ciasteczkiem. Babeczki przechowujemy w lodówce.






SMACZNEGO!!!



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy