MAŚLANE CIASTECZKA M&M'S

Dawno, dawno temu... Nie, spokojnie, nie będzie to żadna bajka ani baśń. O co w takim razie mi chodzi? Jakiś czas temu, dokładniej, dawno temu, podzieliłam się z Wami kakaową wersją tych ciasteczek. Przygotowuję je w zasadzie na zmianę z wersją białą i pojawiają się w moim domu naprawdę często. Jednak dopiero dziś zorientowałam się, że mimo iż wypiekam je z dużą częstotliwością, w dalszym ciągu nie podzieliłam się z Wami przepisem na biały odpowiednik. Wiem, że to nic trudnego i wystarczy pozbawić kakaowej wersji kakao, jednak niektórzy z Was być może będą zadowoleni z przepisu. A jeśli nie, to chociaż zdjęcia możecie pooglądać i nabrać ochoty na upieczenie ciasteczek :)






SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła (w temperaturze pokojowej- ma być miękkie)
1 jajo
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka m&m'sów lub innych czekoladowych drażetek






PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą białą masę. Dodajemy jajo i dalej ucieramy. Gdy otrzymamy puszysty krem, dodajemy do niego przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i szybko zagniatamy ciasto podsypując mąką w razie potrzeby (nie za dużo, by nie były za twarde). Nie zagniatamy go długo- wystarczy by nie kleiło się do rąk.
2. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kuleczki, które dekorujemy m&m'sami (tak by kulki lekko się spłaszczyły) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, by zostawić odstępy - ciasteczka urosną.
3. Gotowe ciastka pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.









SMACZNEGO!!!

Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy