KEKS CZEKOLADOWO - OWOCOWY
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko serniki, makowce i pierniki, ale także keksy bogate w różnego rodzaju bakalie. Na moim świątecznym stole jednak pojawia się tak duży wybór ciast, które Wam wymieniłam, że zwykle keksy przygotowuję w okresie przedświątecznym, by nacieszyć się ich smakiem. Dzięki temu okres ten jest dużo bardziej przyjemny i mogę na dłużej zachować w swoim domu smaki i zapachy Świąt :)
SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
90g cukru pudru
4 duże jaja
100g gorzkiej czekolady
1 opakowanie owoców kandyzowanych (ja kupiłam w Lidlu)
dodatkowo: cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników.
2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Gdy zużyjemy całą mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do masy.
4. Dodajemy kandyzowane owoce. Mieszamy, by czekolada oraz owoce równomiernie się rozmieściły.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
6. Keks pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
7. Gotowy keks wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
90g cukru pudru
4 duże jaja
100g gorzkiej czekolady
1 opakowanie owoców kandyzowanych (ja kupiłam w Lidlu)
dodatkowo: cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników.
2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Gdy zużyjemy całą mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do masy.
4. Dodajemy kandyzowane owoce. Mieszamy, by czekolada oraz owoce równomiernie się rozmieściły.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
6. Keks pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
7. Gotowy keks wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam takie ciasta do kawy😊
OdpowiedzUsuńJa tez!
UsuńAle kusisz :D a ja na diecie :( ale jak tylko będę mogła to nadrobię takimi pysznościami ♥
OdpowiedzUsuńTrzymam za słowo! 😎
Usuń