KASZA GRYCZANA Z ORZECHAMI

W związku z tym, że uzupełniłam swoje zapasy jeśli chodzi o kaszę, najwyższa pora na ich wykorzystywanie. Gryka to jedna z moich ulubionych, dlatego jej zjadam najwięcej. Zresztą, nie tylko ja. Cała rodzina bardzo chętnie zjada różne potrawy z kaszy gryczanej. Dziś mam dla Was z pozoru tylko kaszę, którą wykorzystacie na przykład jako dodatek do mięsa. Jednak dzięki kilku dodatkom, można ją również potraktować jako samodzielną przekąskę.






SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy gryczanej
100g orzechów włoskich
2 łyżki masła
1 cebula
1 jajo
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE:
1. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z kaszą gryczaną. Wsypujemy do rondla, lekko prażymy. Następnie wlewamy pół litra wrzątku, gotujemy na wolnym ogniu przez 12-15 minut. Po tym czasie rondelek z kaszą zawijamy w ręczniki lub koc, odstawiamy na pół godziny.
2. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki, podprażamy na łyżce masła.
3. Cebulę siekamy, szklimy na 1 łyżce masła i oliwie, dodajemy tymianek, mieszamy.
4. Do kaszy dodajemy cebulę, orzechy włoskie oraz natkę. Doprawiamy do smaku. Podajemy z daniem mięsnym lub saute jako przekąska.










SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

PANCAKES Z PIEKARNIKA

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

DŻEM Z CUKINII

Obserwatorzy