NUTELLOWA BABKA
Dzisiejszy przepis, dedykuję przede wszystkim Beacie, która jakiś czas temu odezwała się do mnie z prośbą o wymyślenie czegoś specjalnie dla niej :) Jako że jest fanką Nutelli, poszłam w tym kierunku :) Możliwości było wiele, ale powstała babka :) Pyszna, rozpływająca się w ustach i pozostawiająca smak Nutelli jeszcze kilka chwil po jej zjedzeniu. Pisząc to mam ochotę zjeść kolejny kawałek, więc pozwólcie, że przejdę od razu do sedna sprawy, czyli przepisu :)
SKŁADNIKI:
Babka:
3/4 szklanki mąki pszennej
120 gram masła
160 gram Nutelli
5 jaj
90 gram cukru
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
ok 60 gram gorzkiej czekolady
niewielka objętość mleka
(oczywiście możecie przygotować więcej polewy, w zależności od własnych upodobań)
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę.
2. Dodajemy Nutellę i ponownie ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Białka oddzielamy od żółtek i po kolei wbijamy żółtka do masy cały czas ucierając.
4. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia- miksujemy.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
6. Ciasto przelewamy do formy (ja piekłam w silikonowej, więc nie trzeba jej natłuszczać, jeśli macie inną- należy ją natłuścić i posypać bułką tartą).
7. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
8. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, przygotowujemy polewę i jeszcze ciepłą dekorujemy.
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
Babka:
3/4 szklanki mąki pszennej
120 gram masła
160 gram Nutelli
5 jaj
90 gram cukru
4 łyżki mleka
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
ok 60 gram gorzkiej czekolady
niewielka objętość mleka
(oczywiście możecie przygotować więcej polewy, w zależności od własnych upodobań)
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę.
2. Dodajemy Nutellę i ponownie ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy.
3. Białka oddzielamy od żółtek i po kolei wbijamy żółtka do masy cały czas ucierając.
4. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia- miksujemy.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą.
6. Ciasto przelewamy do formy (ja piekłam w silikonowej, więc nie trzeba jej natłuszczać, jeśli macie inną- należy ją natłuścić i posypać bułką tartą).
7. Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka).
8. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy, przygotowujemy polewę i jeszcze ciepłą dekorujemy.
SMACZNEGO!!!!
Dziękuję Martynka! To teraz już muszę ją upichcić na bank! :*
OdpowiedzUsuńDziękuję Martynka! To teraz już muszę ją upichcić na bank! :*
OdpowiedzUsuńOd razu życzę smacznego! :*
OdpowiedzUsuń