OPONKI DROŻDŻOWE

Tak jak wspominałam, mam kilka ulubionych pomysłów na pączki. Jeśli jeszcze nie wiecie jakie usmażyć na koniec karnawału, może skusicie się na oponki :) Przyznam, że ja lubię je jeść nie tylko w karnawale, smażę je gdy tylko przyjdzie ochota :) mam nadzieję, że polubicie je tak samo jak ja :)




SKŁADNIKI:
400g mąki pszennej
20g drożdży
1 jajo
3/4 szklanki mleka
25g cukru
3 łyżki masła
Szczypta soli

Olej do smażenia
Cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy na 5-10 minut aż drożdże zaczną pracować.
2. Wyrośnięte drożdże wlewamy do mąki, dodajemy cukier, masło, jajo, szczyptę soli i całość dokładnie zagniatamy. Pamiętajcie o zasadzie- lepiej wyrobione ciasto drożdżowe = lepszy wypiek. Tak samo jest z tymi pączkami :)
3. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5-2h do podwojenia objętości.
4. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i  szklanką wycinamy koła a w nich kieliszkiem dziurki. Odstawiamy na około 30 minut aż napęcznieją.
5. Oponki smażymy w rozgrzanym oleju z obu stron. Odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik by lekko odsączyć nadmiar tłuszczu, dekorujemy cukrem pudrem i zjadamy jeszcze ciepłe :)



SMACZNEGO!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy